ponedeljek 22 2019

Castello di Duino - devinski grad, Sesljan/Sistiana, Portopiccolo, Rilkejeva pot

Devinski grad, Sesljan, Rilkejeva pot, Portopiccolo 



V Devinskem gradu je princesa della Torre e Tasso, kot lastnica gradu, omogočila da je grad dostopen javnosti. V njem so na ogled mnoge izjemno dragocene originalne podrobnosti, dokumenti, glasbila. Mene je še posebej pritegnilo stopnišče. V samem gradu je fotografiranje prepovedano, zato vam jih ne morem prikazati. 

Če pričnem na začetku bližnjega italijanskega potepanja (vse je v bližini Trsta, gradu Miramare), je potrebno povedati, da je v Sesljanu/Sistiana možno brezplačno parkirati (ali v bližini informacijskega središča ali pa nižje ob obali). Se pa tovrstna parkirišča hitro zapolnijo. V tem aprilskem času je bilo brezplačno na voljo tudi parkirišče v Portopiccolu. 

Od obale proti Rilkejevi poti, oziroma naravnemu parku se moraš odpraviti malce na slepo, saj ni vidnejših oznak, so pa stezice in vse vodijo proti Sesljanu (Sistiani). Zanimiva panoramska pot - Rilkejeva pot vodi ob robu klifa in ima mnogo razglednih točk. Ko se bližaš Devinu (Duino) pa se pred tabo pokaže prekrasna panorama z gradom. Ob poti lahko ves čas spremljaš tržaški zaliv. Prečudovito! Ogled gradu je plačljiv (8 eur) z ogledom starega gradu, 500 m niže, pa stane ogled 10 eur. V parku okoli gradu si lahko ogledaš park s prečudovitimi kipi, jezercem, potkami, bunker iz 2. sv. vojne ...

Ravno prav za mlade družinice, za pasji sprehod in tudi za starejše spremljevalce. Priporočam primerno pohodniško obutev, zaradi kar ostrih skal na poti, v celoti makadamske sicer urejene poti. Rilkejeva pot vodi po naravnem deželnem rezervatu Devinske stene. Sprehoda za cca 6 km v lepem sončnem vremenu, ob morju, zakaj pa ne.



























Ni komentarjev:

Objavite komentar

Dobrodošli. Vsi vaši komentarji so dobrodošli. Oglasi pač ne.

Predstavljena objava

NOVE JASLICE POD ŠMARSKO LIPO Turistično društvo Šmarje-Sap Turistično društvo Šmarje-Sap je ob 800 letnici prvih jaslic na slovenskem na po...