sobota 05 2018

8. pohod po vodnih virih v Šmarju - Sap

Turistično društvo Šmarje - Sap in 8. pohod po vodnih virih v Krajevni skupnosti Šmarje - Sap


Tokratni, že 8. pohod po vodnih virih v naseljih krajevne skupnosti Šmarje - Sap, je imel posebno tematiko - čebele. 20. maja je namreč svetovni dan čebel in temu so se pridružili tudi v Turističnem društvu, ki je pohod organiziralo.  Pohodu se je pridružilo precej domačinov in tudi okoličanov, ne glede na aktivnosti drugje, ki so potekali istočasno s tem pohodom.

Pot je potekala od Družbenega doma do Čebelarskega muzeja Koželj. Tu sta nam prijazna domačina prikazalo zbirko povezano s čebelami. Lastnik ima zbranega ogromno zgodovinskega gradiva in artefakovt o čebelah in čebeljarjenju. Predstavljeni so vsi vidni predstavniki čebelarstva na slovenskem skozi zgodovino, ki so veliko prispevali k tem področju. Sam gospod Koželj pravi, da niti nima muzeja, temveč bolj razstavljene predmete, knjige in druga gradiva. Zbira pa tudi ostala kmečka orodja, zgodovinske predmeta s področja lovstva in druga zanimiva gradiva.

Zaradi dežja pretekli dan, je organizator malce spremenil traso, zato smo prečkali gozd in namesto na Sela, zavili proti Polici, kjer smo se na razpotju usmerili proti Gajničam. Ob poti smo dobili zanimive informacije o vodnih virih, kot je slap Šum, pa tudi druge informacije zakaj so bile spremenjene navade vrisovanja vlake v gozdovih in podobno. Nato smo se ustavili tudi na Teniškem igrišču, ki je hkrati tudi prostor za organizacijo piknikov. Pogostili so nas s sladicami in se okrepčali. Člani pevskega zbora pa so tudi zapeli nekaj pesmi, zaigrala pa je tudi harmonika. Udeleženci smo se z veseljem tudi zavrteli.

Pot smo nadaljevali proti Gajničam. Prišli smo v dolino, do kjer naj bi nekoč segalo morje. V preteklosti pa je del tega območja bil zagrajen in namenjen napajanju živine. Menda so ga celo želeli spremeniti v gospodarsko dejavnost z jezerom in turistično dejavnostjo. Tako pa ostaja dolina bolj ali manj neokrnjena. Smo pa ob poti opazili tudi neodgovorno ravnanje posameznikov, ki nemarno odlagajo nevarne snovi v naravo, kjer se seveda le-te spirajo in z vodo prihajajo v vodne zbiralnike.

Ustavili smo se pri domačinu pri Bohovih, se ponovno okrepčali in nadaljevali do čebelarja Ferbežarja ali Krstinovega strica. Tu pa nas je prijazni čebelar najprej seznanil z razdejanjem, ki se je zgodilo ponoči. Obiskala ga je namreč najverjetneje medvedka z mladičema in razdejala nekaj panjev. Sicer pa nas je prijazno podučil o podrobnostih čebelarjenja in odgovoril na marsikatero zanimivo vprašanje. Sam čebelari na čimbolj naraven in inovativen način. Sam pa sem se posvetil tako čebelam, medvedovem razdejanju, panjem, še bolj pa me je pritegnila žabica v mlaki, ki jo čebelar uporablja pri svojem procesu. Zanimivost: če čebela pade v vodo, je tu na voljo lokvanj, na katerega se lahko reši in posuši in nadaljuje s svojim delom.

Pot smo nadaljevali ob dolini in se ustavili še ob vrtinah, preko katerih je speljana vsa voda iz Zacurka. Vrtine pa so urejen zato, da ne bi zalilo železnico in avtocesto ter priključek pri Velikem vrhu. Ta del domačini imenujejo Ponikve, stroka pa je področje označila kot Rupe.

Pot nas je vodila tudi v London (ne verjamete?, le poglejte dokaz na fotografiji).

Prijetno druženje in spoznavanje vodnih virov, narave ter predvsem čebel, smo zaključili z zelo dobrim bogračem in štrudlom v gostilni Majolka, ki stoji v centru naselja. Prav v tem delu pa je včasih stala pipa, in do tu je bil speljan vodovod po lesenih ceveh vse od Zacurka do centra Šmarja. Vrtalnik za vrtanje dolgih lukenj v debla si lahko ogledate prav v muzeju pri Koželju.





Zgodovina Šmarja je pomembna, 514 let šolstva v Sloveniji!

Začetek pohoda in preverjanje prijav

spomenik žrtvam 1. svetovne vojne na cerkvenem pročelju

začetni napotki pohodnikom pred Družbenim domom


čebelarski muzej Koželj



na kozolčku muzeja nas je dlje časa opazoval domači martinček

gostiteljica v muzeju








notranji del muzejske zbirke


gospod Koželj vneto razlaga in pojasnjuje





čebelarske izdelke se seveda lahko da kupiti, v muzej pa prihaja tudi veliko tujih gostov

domači iris




pogled proti Selam






slap Šum (ob poti od Police proti Gajničam)

nemarno odloženi nevarni odpadki






ubrano petje pevsko podkovanih mojstrov





Janez poje, Matic igra na harmoniko

tudi Slakovega čebelarja so zapeli






meteorni kanal v Gajničah





lično urejen kozolček Turističnega društva v Gajničah




tudi med potjo nas je spremljala harmonika in petje



pozdrav čebelarju 

nočno medvedovo razdejanje



kranjska Sivka


ogledovanje razdejanja


žabica



čebelar Zupančič

na vsa vprašanja o čebelarjenju je imel odgovor


kačji pastir














Anžičeva domačija

urejen kanal, voda speljana iz Ponikev ali Rupe, kamor priteče voda iz Zacurka, vrtine speljane pod avtocesto in železnico



v ozadju stara vrtina in odvod iz Ponikev

London




vabilo in vsebina pohoda

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Dobrodošli. Vsi vaši komentarji so dobrodošli. Oglasi pač ne.

Predstavljena objava

NOVE JASLICE POD ŠMARSKO LIPO Turistično društvo Šmarje-Sap Turistično društvo Šmarje-Sap je ob 800 letnici prvih jaslic na slovenskem na po...