sreda 02 2018

Šmarje - Sap, vodni viri v okolici

Vodni krog v okolici Šmarje - Sapa


Tokratni prikaz fotografij je s poti od Velikega vrha proti bivšemu mlinu, sedaj pri Lobetovih, proti Zacurku, nato v smeri centra Šmarje - Sapa.

Okolica je trenutno prečudovita, saj gre za "arboretum" v naravnem okolju. Narava se prebuja, vse cveti, tako da lahko na sprehodu zares uživaš in se sprostiš. Obenem ne smemo pozabiti na vodne vire, ki jih je v okolici Šmarja in Velikega vrha res veliko. Veliko je sprehajalcev, ki so odpravijo na obronke. 

Za nepoznavalce samo detajl, če se do teh krajev odpravljate z dolenjskega konca, vas smerokazi na avtocesti lahko zavedejo. Tabla za smer Šmarje - Sap vas v center vasi usmeri že na izvozu Cikava. Če pa se odpravite v te kraje iz smeri Ljubljane, pa je tabla za Šmarje - Sap že pri izvozu iz tunela pod Malim vrhom. Malce nelogično, mar ne? Pa pustimo te skrbi skrbnikom davkoplačevalskega denarja in načrtovalcem.

Pot pod naseljem Veliki vrh te po kolovoznih poteh pripelje do jezerca Zacurek. Če prihajate iz centra Šmarja, je smerokaz ročne izdelave sramežljivo postavljen ob drevo, tako da ga sploh ne opaziš. Sicer pa domačini že vedo, katere poti vodijo do tja.

Iz vseh smeri pa je videti rastoče naselje, tako pogled proti Velikem vrhu, kot proti hribom ob Šmarju, kjer se še vedno gradi in obnavlja. Nekdaj največje naselje v okraju je bilo celo občina, danes pa je to drugi največji kraj v občini Grosuplje in je prežeto s pomembnimi zgodovinskimi dejstvi. Če ostanemo pri vodnih virih in vodnem krogu v okraju, je  v Zacurku opaziti na tleh ležati drevesno deblo. Danes zelo skrito in zanemarjeno, prekrito z mahom in rastlinjem. Poznavalci pa vedo, da je v letih 1940 in kasneje iz teh debel bil narejen vodovod, ki je od Zacurka pripeljal vodo vse do središča kraja. 

Morda bo ponovno potrebno preveriti stare razglednice kraja, ki prikazujejo pipo pri cerkvi in pogledom na gostilno v centru kraja.

Ta del ne bo zajet v pohod po vodnih virih v Šmarju, ki ga pripravljajo člani Turističnega društva Šmarje - Sap, zato naj vas povabim, da se nam pridružite v soboto, 5. maja 2018, s pričetkom ob 9.00 pri Kulturnem domu. Na pohodu bomo spoznali drugi del vodnih virov v kraju, pohod pa je primeren za vse. Tudi vreme bo primerno. Vabljeni! Več pa v priloženem vabilu društva.

Sedaj pa fotografskemu gradivu. 


pogled z Velikega vrha proti farovškem hribu

kozolček ob nekdanjem mlinu, sedaj Lobetovo

pogled proti Velikem vrhu iz smeri Zacurka


sprehajalci ob poti

Zacurek

vodni vir poimenovan Medvedov studenec


vodni pritok v Zacurku


lesena cev, ki je nekdaj služila kot vodovod


center Šmarja iz smeri Zacurka, poleg zvonika se vidi turnček


Veliki vrh - iz smeri centra naselja proti Malemu vrhu

center Šmarja - Sap 

izvirni domačini 


tovrstna drevesa rastejo ob vodnih virih, v bližini je tega obilo

Vabilo na pohod po vodnih virih!


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Dobrodošli. Vsi vaši komentarji so dobrodošli. Oglasi pač ne.

Predstavljena objava

NOVE JASLICE POD ŠMARSKO LIPO Turistično društvo Šmarje-Sap Turistično društvo Šmarje-Sap je ob 800 letnici prvih jaslic na slovenskem na po...