sobota 06 2017

Šmarje - Sap, po poteh vodnih virov v KS Šmarje - Sap

Po poteh vodnih virov v Krajevni skupnosti Šmarje - Sap


Pa zaključimo še z izletom po meni sicer domačem kraju, zato pa z nostalgijo prežetem dogodku. Po več letih sem se ponovno potepal po obronkih in poteh v okolici Šmarja - Sap. Nekatere kraje sem dobro poznal, nekaj pa je bilo spoznanih na novo. 

V organizaciji Turističnega društva Šmarje - Sap je potekal že 8. pohod (ne, ni napaka in ne gre za 7. pohod, kot piše v vabilu) po vodnih virih v Krajevni skupnosti Šmarje - Sap. 

Pohod je potekal v zares lepem vremenu, spoznali smo geologijo teh krajev, ki jo predstavil geolog Rajko Petrica, ki nam je predstavil geološko zgradbo šmarske doline. Na pohodu nam je na zanimiv način približal geologijo s konkretnimi primeri s posameznih območij na poti in vplivi geoloških pojavo na lokalne vodne vire.

Pot nas je vodila iz središča Šmarja mimo "Londona"; nagradno vprašanje: po čem, kom ali zakaj so domačini poimenovali peskokop London?. Nadaljevali smo do gradbišča na začetku doline pri Anžiču., kjer se izdeluje dodatna odtočna vrtina s ponikovalnega polja Rupe, nanmenjeno kot ukrep proti morebitnim poplavam. 
Pot smo nadaljevali po dolini mimo Krštofovega izvira, nato po mokrotni dolini Gajniče proti nekdanjemu Puciharjevemu mlinu, mimo potoka, kjer so nekoč stale stope za proso in ješprenj, do vasi Huda Polica.

Na Hudi Polici so nas pričakali domačini z domačije pri Mlakarjevih. Domača gospodinja in članice Turističnega društva so pripravile dobrodošlico s sladicami, čajem in drugimi dobrotami. 

Pot nas je nato vodila naprej tudi po gozdnih, že malce poraščenih poteh do enega izmed virov pod hribom Globušček, mimo naravnega rezervata Bičje vse do Andrejevega izvira in ponora pred vasjo Sela. Zavili smo po obronkih proti Selam, kjer smo po poteh kulturne dediščine mimo Trontljeve kašče do gostilne Slamar, kjer je bil tudi zaključek pohoda.

Vse pohvale organizatorjem! Napovedujejo pa že nove dogodke v juniju in oktobru.




center Šmarja - Sap, cerkev, turnček, gostilna Majolka, sedež turističnega društva ...











prva postojanka pri "Londonu", Rajko Petrica z načrtom geološke sestave tal






v Gajničah pri Mlinu, vrtina




Krštofov studenec



Predsednik Turističnega društva Šmarje - Sap



desno Darja Štibernik, gonilna sila v kraju




divja orhideja








slap ob poti iz Gajnič proti Hudi Polici






... tudi udeleženci pohoda so povedali marsikakšno zanimivo zgodbo o vodnih virih v kraju





postanek na domačiji pri Mlakarjevih











Andrejev izvir in ponor- voda ne odteče proti Bičju, ampak proti izviru Krke







Sela, drevored





Rajko Petrica in Jože Grozde





... otroci hitro najdejo možnosti za igro




 ob poti kulturne dediščine




zaključek pri Slamarju





Predstavljena objava

NOVE JASLICE POD ŠMARSKO LIPO Turistično društvo Šmarje-Sap Turistično društvo Šmarje-Sap je ob 800 letnici prvih jaslic na slovenskem na po...